
Η λύση για την επιβίωση των πετρελαιοκινητήρων μπορεί να είναι πολύ πιο απλή από όσο φανταζόμασταν.
Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά σε ορισμένα μέρη του πλανήτη, οι ειδικοί συνεχίζουν να θεωρούν δεδομένο ότι η επόμενη μέρα στην κινητικότητα αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μια πεποίθηση που, ωστόσο, φαίνεται να υπερβαίνει κατά πολύ μια πραγματικότητα που είναι πολύ πιο διαφορετική από ό,τι νομίζουμε.

Αυτό αποδεικνύεται από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία φαίνεται να μας προϊδεάζει για μια πραγματική αλλαγή στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
BUY NOW
Όσον αφορά τη βιώσιμη μετακίνηση, φαίνεται ότι προς το παρόν μόνο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να την εξασφαλίσουν. Ωστόσο, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να δείχνει την πιθανότητα μιας εναλλακτικής οδού.

Ο καθηγητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ιλινόις, ο Carrie Hall, έχει εργαστεί για την δημιουργία μιας απλής λύσης, με στόχο την προσαρμογή των κινητήρων ντίζελ σε νέα βιοκαύσιμα, συμπεριλαμβανομένων των πιο σύγχρονων.
Με μια απλή ενημέρωση λογισμικού της κεντρικής μονάδας ελέγχου, οι κατασκευαστές θα μπορούσαν να προσαρμόσουν τους κινητήρες ντίζελ για να καταναλώνουν ορισμένα βιοκαύσιμα. Η ιδέα απαιτεί να χρησιμοποιηθούν οι αισθητήρες που υπάρχουν ήδη σε πολλά σύγχρονα οχήματα. Δηλαδή, αυτά που υπάρχουν με σκοπό τη μέτρηση της συμπεριφοράς του καυσίμου μέσα στον θάλαμο καύσης και τη ρύθμισή της σε πραγματικό χρόνο.

Ένας βασικός ρόλος σε αυτόν τον τρόπο λειτουργίας είναι η ακρίβεια. Σύμφωνα με τον Carrie Hall, στην πραγματικότητα, εάν το καύσιμο καεί πολύ νωρίς ή πολύ αργά, η απόδοση μειώνεται σημαντικά. Για να αποφευχθεί αυτό, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν υπολογιστικά μοντέλα και μια υβριδική προσέγγιση που περιλαμβάνει τη φυσική, τη χημεία και την τεχνητή νοημοσύνη.
Μια διαδικαστική διαδρομή που στην πραγματικότητα υιοθετήθηκε από τον ερευνητή και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός συστήματος ικανού να συγχρονίζει τους κύκλους του κινητήρα με μεγάλη ακρίβεια. Με ένα εξαιρετικά αξιόλογο αποτέλεσμα, αυτό της αποφυγής απρόβλεπτων προβλημάτων καύσης.

Θα πρέπει να τονιστεί σε αυτό το σημείο ότι η ανακάλυψη του Hall έρχεται σε μια πολύ σημαντική στιγμή για την αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία θεωρείται κρίσιμη από μεγάλο αριθμό ειδικών του κλάδου.
Σύμφωνα με τη σύνοδο κορυφής της Γλασκώβης για το κλίμα, όλα τα νέα οχήματα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2040. Πολλοί ειδικοί όμως λένε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από μόνα τους δεν είναι ικανά για να επιτευχθεί αυτός ο απαιτητικός στόχος.

Τι σημαίνει αυτό; Απλώς, είναι απαραίτητο να εργαστούμε και για εναλλακτικές λύσεις, πέρα από την ηλεκτροκίνηση. Και ένα από τα μονοπάτια που θα μπορούσε να ακολουθηθεί εύκολα, είναι τα βιοκαύσιμα.
Αυτός ο τύπος καυσίμου αφορά αυτά που παράγονται από οργανικά απόβλητα, ικανά να παράγουν μικρότερη ποσότητα εκπομπών ρύπων. Και λόγω αυτού του χαρακτηριστικού, θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια έγκυρη εναλλακτική λύση εν αναμονή της ανάπτυξης τεχνολογιών, όπως οι νέες μπαταρίες στερεάς κατάστασης ή το πράσινο υδρογόνο.