
Οι στρατηγικές συμφωνίες μεταξύ Renault και Geely, και Stellantis με Leapmotor, καταδεικνύουν τους στενούς δεσμούς μεταξύ Ευρωπαίων και Ασιατών.
Μετά τη Νότια Κορέα, η συναρμολόγηση των μοντέλων Geely στο εργοστάσιο της Renault στην Κουριτίμπα της Βραζιλίας, σηματοδοτεί ένα νέο στάδιο στην προσέγγιση μεταξύ της Γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας και του Κινέζου κατασκευαστή. Μια εικόνα που δεν αμφισβητείται διότι αν η εγγύτητα μεταξύ των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών είναι πλέον τόσο τεχνική όσο και βιομηχανική πραγματικότητα, κανένας ιστορικός κατασκευαστής δεν έχει ωθήσει μέχρι τώρα τις συνέργειες σε τέτοιο επίπεδο.

Η Renault υπερασπιστής των τεχνικών και βιομηχανικών συμφωνιών
BUY NOW
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας Έκθεσης Αυτοκινήτου του Παρισιού, ο Luca de Meo, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Renault, κάλεσε τους Ευρωπαίους να ξεκινήσουν διάλογο με την Κίνα και να συνδεθούν με το κινεζικό οικοσύστημα, για να πάρουν ό,τι καλύτερο από αυτό σε πνεύμα «συναγωνισμού», μια ένωση συνεργασίας και ανταγωνισμού. Ο Luca de Meo μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Ποτέ η εταιρεία μας δεν χρειάστηκε να έχει τόσο ανοιχτό και ομαδικό πνεύμα.» Θυμηθείτε ότι οι δύο εταιρείες είχαν ήδη ενώσει τη μοίρα τους μέσω της Horse, της θυγατρικής που ειδικεύεται στους θερμικούς και υβριδικούς κινητήρες.
Πλέον χρειάζεται ένα μικρό βήμα για να δούμε τα γαλλικά εργοστάσια της Renault να συναρμολογούν κινεζικά μοντέλα στο μέλλον. Οι εμπειρίες της Βραζιλίας και της Κορέας θα μπορούσαν να γίνουν μάθημα στην Ευρώπη. Ειδικά από τη στιγμή που ο κατασκευαστής έχει ήδη συναλλαγές με την κινεζική CALT για το gigafactory της στο Douai.

H Stellantis λάτρης της εμπορικής συγχώνευσης
Ο όμιλος Stellantis τόλμησε να προχωρήσει ακόμη παραπέρα υποστηρίζοντας μια εμπορική ένωση με την κινεζική Leapmotor. Αποτυγχάνοντας να πολεμήσει επί ίσοις όροις τις Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, ο όμιλος Stellantis έφερε τον «λύκο στο μαντρί». Διαθέσιμο στο δίκτυο του κατασκευαστή, το αυτοκίνητο πόλης T03 ανταγωνίζεται τις τιμές του Citroën ë-C3 και του Dacia Spring.
Για τον όμιλο, η πρόκληση είναι να βγάλει το χαλί κάτω από άλλες κινεζικές εταιρείες, φροντίζοντας παράλληλα τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων του, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους των νέων μειωμένων εκπομπών CO2 που έχει θέσει η ΕΕ.
Πέρα από αυτό, ο όμιλος Stellantis θα επωφεληθεί και από τις τεχνολογικές εξελίξεις της Leapmotor. Έτσι, το νέο C10 SUV καινοτομεί με το σύστημα επέκτασης αυτονομίας, τις μπαταρίες του πλαισίου CtoC (Cell-to-chassis), την ταχεία φόρτισή του και τις μονάδες LFP. Μια τεχνική συγκέντρωση που θα μπορούσε να βρεθεί σε άλλα μοντέλα από τον κατασκευαστή στο μέλλον.

Κινεζικές μάρκες: Ο νέος σύμμαχος για τους διανομείς
Εάν οι Κινέζοι κατασκευαστές προσελκύουν Ευρωπαίους κατασκευαστές, οι διανομείς δεν μένουν αδιάφοροι, όπως ο Emil Frey, οι BYmyCAR, Kroely, Bodemer, Chopard. Έτσι, οι μεγαλύτεροι όμιλοι διανομής έχουν ήδη τοποθετηθεί δίπλα στις νέες κινεζικές μεγάλες εταιρείες που ειδικεύονται στα ηλεκτρικά και συνδεδεμένα οχήματα.
Με ήδη περίπου πενήντα σημεία πώλησης, η BYD αλλά και η MG (180 ιστότοποι) εκπροσωπούνται ήδη καλύτερα από την Tesla. Η Polestar και η Lynk & Co υπογράφουν επίσης τις πρώτες τους συμβάσεις διανομής. Για τους διανομείς, η πρόκληση είναι αναγκαστικά να εκμεταλλευτούν τους νέους παράγοντες ανάπτυξης, ακόμη κι αν είναι Κινέζοι, προκειμένου να μετριαστεί η πτώση στην αγορά νέων οχημάτων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ