Προχωράει το υποθαλάσσιο τούνελ που καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ -Πότε θα είναι έτοιμο

Μια επαναστατική μέθοδος κατασκευής έχει υιοθετηθεί για την υλοποίηση της μακρύτερης προκατασκευασμένης οδικής και σιδηροδρομικής σήραγγας.
Ένα μοναδικό στα χρονικά τούνελ κατασκευάζεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα ανάμεσα σε Γερμανία και Δανία, ώστε να συρρικνώσει σε θεαματικό βαθμό τις μετακινήσεις και να βελτιώσει τη σύνδεση της Σκανδιναβίας με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Πρόκειται για τη σήραγγα Fehmarnbelt Tunnel που θα έχει μήκος 18 χλμ. και, σύμφωνα με το BBC, θα αποτελέσει το μακρύτερο προκατασκευασμένο τούνελ οδικής και σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στον κόσμο.
BUY NOW
Ο σχεδιασμός του Fehmarnbelt προβλέπει την κατασκευή περίπου 90 τμημάτων σκυροδέματος πάνω στο έδαφος και στη συνέχεια τη βύθισή τους στον πυθμένα της θάλασσας. Καθένα εκ των οποίων 90 κομματιών θα έχει μήκος 217 μ. και βάρος 73.500 τόνους.

Πρόκειται για μια επαναστατική μέθοδο κατασκευής, δεδομένου ότι τα περισσότερα υποθαλάσσια τούνελ -συμπεριλαμβανομένου της Σήραγγας της Μάγχης μήκους 50 χλμ. – διανοίγονται μέσα στο βραχώδες υπέδαφος κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Εδώ, αντίθετα, 90 μεμονωμένα στοιχεία θα συνδεθούν μεταξύ τους, κομμάτι-κομμάτι, σαν τουβλάκια Lego.
Η ολοκλήρωση της σήραγγας αναμένεται για το 2029, επιτρέποντας την πραγματοποίηση του ταξιδιού Puttgarden- Rødbyhavn, που σήμερα γίνεται με πλωτά μέσα και διαρκεί 45 λεπτά, σε μόλις 7 λεπτά με τρένο και 10 λεπτά με αυτοκίνητο.
Με κόστος περίπου 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ, το έργο αντλεί χρηματοδότηση κυρίως από τη Δανία, με 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ να προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρακάμπτοντας τη δυτική Δανία, η νέα σιδηροδρομική διαδρομή θα μειώσει επίσης στο μισό τον χρόνο ταξιδιού μεταξύ Κοπεγχάγης και Αμβούργου, από 5 σε 2,5 ώρες, προσφέροντας έναν πιο «πράσινο» διάδρομο για εμπορεύματα και επιβάτες.
Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στην περιοχή και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση των συγκοινωνιακών συνδέσεων στην ήπειρο, μειώνοντας παράλληλα τις αεροπορικές μετακινήσεις.
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορούμε να δούμε πώς θα πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις εντός του τούνελ