Αγοράζω μεταχειρισμένο αυτοκίνητο: Τι πρέπει να ελέγξω

Metaxeirismena 1

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο: τι πρέπει να ελέγξετε πριν την αγορά για να αποφύγετε παγίδες και δαπανηρές επισκευές.

Η αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου αποτελεί μονόδρομο για πολλούς οδηγούς, κυρίως λόγω της μεγάλης διαφοράς τιμής σε σχέση με τα καινούργια μοντέλα.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι που μπορεί να κρύβονται πίσω από μια «δελεαστική» ευκαιρία. Η φθορά, τα κρυμμένα ατυχήματα, η παραποίηση χιλιομέτρων και η κακή συντήρηση μπορούν να κρύβουν απρόσμενα έξοδα και προβλήματα. Παρακάτω θα βρείτε έναν πλήρη οδηγό με όλα όσα πρέπει να ελέγξετε πριν προχωρήσετε σε μία αγορά μεταχειρισμένου:

1. Έλεγχος αμαξώματος - Σημάδια πρόσκρουσης και ασυμμετρίες
Το πρώτο που ελέγχουμε είναι αν το αμάξωμα έχει ασυμμετρίες στις γραμμές του αμαξώματος και των θυρών. Η ανομοιομορφία στα κενά μεταξύ των μεταλλικών μερών μπορεί να μαρτυρά παλαιότερη πρόσκρουση ή κακής ποιότητας επισκευή. Η διαφορετική απόχρωση στο χρώμα κάποιου τμήματοςμπορεί να αποκαλύψει αλλαγή ή επαναβαφή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανοίγουμε το καπό και εξετάζουμε τα μεταλλικά μέρη μεταξύ φαναριών, τη βάση του ψυγείου, τα σημεία στήριξης των φτερών, και κοιτάμε αν υπάρχουν ίχνη κόλλησης, φρέσκου στόκου ή βαφής, καθώς και αν λείπουν εργοστασιακά αυτοκόλλητα. Οι βίδες στους θόλους και στα σημεία πρόσδεσης των μελών πρέπει να είναι ανέπαφες, χωρίς σημάδια ότι έχουν λυθεί.

2. Γρατσουνιές, βαθουλώματα και σκουριά

Μια γρατσουνιά που φτάνει στο μέταλλο είναι πιθανό να έχει δημιουργήσει σημείο σκουριάς. Εξετάζουμε τις κρυφές περιοχές του αμαξώματος (κάτω από τις πόρτες, γύρω από το πορτμπαγκάζ, στους θόλους των τροχών) για τυχόν διάβρωση.

3. Έλεγχος των φώτων, του καπό και των επιμέρους μερών
ΟΟι φανοί πρέπει να έχουν ίση φθορά και να μην φαίνονται καινούργιοι σε παλιό αυτοκίνητο, εκτός αν εξηγείται η αλλαγή. Ελέγχουμε την ημερομηνία παραγωγής τους που αναγράφεται επάνω. Το ψυγείο δεν πρέπει να φαίνεται ολοκαίνουργιο αν το υπόλοιπο αυτοκίνητο έχει εμφανή χρήση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4. Ηλεκτρικά συστήματα και αερισμός

Ελέγχουμε τα βασικά: φώτα, ηλεκτρικούς καθρέπτες, παράθυρα, air condition. Αν από τον εξαερισμό έρχεται μυρωδιά μούχλας ή υγρασίας, μπορεί να σημαίνει μόλυνση στο κύκλωμα ή διαρροή νερού. Η δύσκολη εκκίνηση, οι σκοτεινές λυχνίες στο καντράν και το αδύναμο φως είναι ενδείξεις για αδύναμη μπαταρία ή ηλεκτρικό πρόβλημα.

5. Έλεγχος υγρών και μηχανικών μερών

Ελέγχουμε το λάδι κινητήρα (επίπεδο και καθαρότητα), τα υγρά φρένων, υδραυλικού τιμονιού και ψυγείου, κοιτάμε κάτω από το καπάκι λαδιού για λευκή παχύρρευστη ουσία τύπου μαγιονέζας - που αποτελεί ένδειξη για πρόβλημα στην φλάντζα κεφαλής (ανάμιξη λαδιού και ψυκτικού). Το δοχείο διαστολής ψυκτικού υγρού πρέπει να είναι καθαρό και να μην έχει σημάδια λαδιού.

6. Δοκιμή στον δρόμο (test drive)
Η πιο σημαντική φάση. Τι προσέχουμε: ο κινητήρας πρέπει να ξεκινά άμεσα και να μην βγάζει έντονους καπνούς. Σε αυτή την περίπτωση, ο μαύρος καπνός δείχνει κακή καύση ή προβληματικούς αισθητήρες ή φίλτρα, ενώ ο μπλε καπνός δείχνει κατανάλωση λαδιού, άρα εσωτερική φθορά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την επιτάχυνση δεν πρέπει να «πνίγεται» ο κινητήρας ή να κολλάει. Ο συμπλέκτης δεν πρέπει να «γλιστράει» ή να έχει απόκριση στο τελείωμα της διαδρομής. Το αυτοκίνητο πρέπει να κινείται σε ευθεία γραμμή, χωρίς να «τραβάει» δεξιά ή αριστερά.

Επίσης, στις στροφές χαμηλής ταχύτητας, ήχος τύπου «ουρλιαχτού» μπορεί να δείχνει φθορά στην αντλία τιμονιού ή έλλειψη υγρών. Το πεντάλ του φρένου δεν πρέπει να «χτυπά» ή να παρουσιάζει κραδασμούς - αυτό θα σημαίνει πιθανή παραμόρφωση δίσκων. Δοκιμάζουμε, τέλος, και το χειρόφρενο για σωστή λειτουργία.

7. Τελική εκτίμηση και ρεαλισμός
Ένα αυτοκίνητο που κυκλοφορεί 5-6 χρόνια χωρίς ζημιές είναι σπάνιο. Αποδεχόμαστε μικροεπισκευές όπως βαφή προφυλακτήρα, αλλαγή φτερού ή παρμπρίζ, εφόσον η εργασία είναι σωστά εκτελεσμένη. Αν όμως διαπιστώσουμε σοβαρές παρεμβάσεις σε δομικά μέρη, σασί, θόλους, αερόσακους, είναι προτιμότερο να απορρίψουμε την αγορά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντα, βεβαίως, συνιστάται έλεγχος από ειδικευμένο μηχανικό ή εταιρεία ελέγχου μεταχειρισμένων με διαγνωστικό εξοπλισμό και ανάλυση αριθμού πλαισίου (VIN) για πλήρες ιστορικό. Η σωστή ενημέρωση και ο σχολαστικός έλεγχος είναι το «κλειδί» για να κάνουμε μια έξυπνη αγορά και να αποφύγουμε απρόβλεπτα κόστη και “πονοκεφάλους”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ