Citroen e-C3

Οι Κινέζοι «στραγγαλίζουν» την Ευρώπη

BMW Factory batteries

Σε μια κίνηση που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία προχώρησε η Κίνα: έκλεισε την πρόσβασή της στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η Κίνα φαίνεται να έχει κάνει μια κίνηση «ματ» στη «σκακιέρα» της παγκόσμιας αυτοκίνησης απέναντι στην Ευρώπη, αποκλείοντας ουσιαστικά την πρόσβαση της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας στα κρίσιμα υλικά και την τεχνολογία παραγωγής μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια στην πορεία προς την ηλεκτροκίνηση, εξαιτίας της απόλυτης εξάρτησής της από την Κίνα.

Η Κίνα ελέγχει το 70% της εκμετάλλευσης υλικών όπως το λίθιο και το γάλλιο, που είναι απαραίτητα για τις μπαταρίες. Συγκεκριμένα, έχει υπό τον έλεγχό της το 75% της παγκόσμιας παραγωγής κοβαλτίου, το 60% του λιθίου, το 40% του χαλκού και το 70% του νικελίου - ενώ κατέχει και σημαντική τεχνογνωσία στην επεξεργασία αυτών των υλικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δύο μεγαλύτεροι κατασκευαστές μπαταριών στον κόσμο, CATL και BYD, είναι κινεζικοί, ενώ οι ανταγωνιστές από τη Νότια Κορέα υπολείπονται σημαντικά σε όγκο παραγωγής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε πρόσφατα δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που φτάνουν έως και το 40% για κάποιες μάρκες, όπως η MG. Ως απάντηση η Κίνα «πάγωσε» τις επενδύσεις ευρωπαϊκών εργοστασίων από εταιρείες όπως οι BYD, MG και DongFeng.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το επόμενο βήμα των Κινέζων ήταν να απαγορεύσουν τις εξαγωγές υλικών όπως το λίθιο και το γάλλιο. Η κίνηση αυτή ενισχύει την πολιτική της Κίνας να διατηρήσει τις κρίσιμες φάσεις παραγωγής μπαταριών εντός της χώρας, εμποδίζοντας την πρόσβαση της Δύσης σε τεχνολογία και πρώτες ύλες.

Η εξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα, θυμίζουμε, έχει ήδη καταστροφικά αποτελέσματα. Η NorthVolt, το «διαμάντι» της ευρωπαϊκής ηλεκτροκίνησης στη Σουηδία, πτώχευσε τον Νοέμβριο. Η παραγωγή σταμάτησε λόγω χαμηλής ζήτησης και προβλημάτων με την κινεζική τεχνολογία που χρησιμοποιούσε.

Το εργοστάσιο βασιζόταν σε κινεζικά μηχανήματα, τα οποία ήταν περίπλοκα και συχνά παρουσίαζαν προβλήματα, ενώ η λειτουργία τους απαιτούσε Κινέζους τεχνικούς.

Ως αποτέλεσμα, με το παραπάνω στρατηγικό της πλεονέκτημα, η Κίνα ελέγχει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού σε υλικά και τεχνολογία που είναι απαραίτητα για την ηλεκτροκίνηση. Η Ευρώπη δεν μπορεί να υποστηρίξει την ηλεκτρική μετάβαση χωρίς κινεζικές μπαταρίες, καθιστώντας τις στρατηγικές της προσπάθειες για αυτονομία σχεδόν άνευ νοήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές υλικών και τεχνολογίας έρχεται σε μια στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να επιταχύνει τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Ωστόσο, η εξάρτηση από την Κίνα θέτει σε κίνδυνο την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη και επιβραδύνει την πρόοδο της ηλεκτροκίνησης, ειδικά αν η ΕΕ δεν καταφέρει να αναπτύξει δικές της αλυσίδες εφοδιασμού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ